Du är här: Förkylning » Snuva

Snuva

Snuva kan ha olika orsaker. Det kan vara en allergisk snuva eller vara relaterat till förkylning. Snuva är alltså ingen sjukdom i sig utan är ett symptom, utlöst av en sjukdom.

Vid förkylning

Förkylning är den vanligaste orsaken till snuva. Vid förkylningens början är ofta snuvan genomskinligt och lättflytande och tjocknar vartefter. Snuvan kan vara gul eller grön – detta är fullt normalt och behöver inte tyda på en bakterieinfektion som man förr trodde. Vanligt är också att man blir täppt i näsan och får nästäppa. Det kan då vara svårt att andas.

Får man svårt att sova på grund av att det är tätt i näsan brukar det hjälpa att höja upp huvudet med hjälp av kuddar. Det kan vara bra att rensa näsan med koksaltlösning innan man går och lägger sig. Det finns färdig koksaltlösning att köpa på apoteket men det går också bra att göra egen. Lös då upp 1 krm salt i 1 dl vatten, låt koka upp och tillåt kallna.

Nässprej kan vara bra för att lindra symptomen och frigöra näsgångarna. Använd dock inte nässprejen under längre tid än det står i bipacksedeln. Har snuvan inte gått över efter långvarig användning, kontakta vårdcentralen.

Vid allergi

Om näsan rinner onormalt länge och snuvan alltid är tunn och genomskinlig och inte tjocknar efter hand kan man vara allergisk och ha snuva på grund av detta. Ofta visar man även andra tecken på att man blivit allergisk genom rinnande, kliande ögon eller nysningar. Även nästäppa som aldrig ger med sig kan ha med allergin att göra.

Läs mer på förkylning.eu eller Skriv ut