Du är här: Förkylning » Förkylning Yrsel

Förkylning Yrsel

Vad händer i kroppen?

Får man yrsel eller känner sig vinglig och yr under förkylningen kan detta vara ett tecken på att man dragit på sig virus på balansnerven. Viruset är ofta ett förkylningsvirus eller ett herpesvirus som infekterar nervvävnaden eller skadar balansorganet. Det som då händer är att signalerna inte helt eller alls når fram till hjärnan.

Symptom

Drar man på sig ett virus på balansverven blir symtomen oftast kraftiga och obehagliga. Minsta huvudrörelse leder till kraftigt illamående och yrsel. Symptomen kommer plötsligt och snabbt. Den insjuknade får svårt att stå utan hjälp, svårt att fokusera blicken och kraftig huvudvärk. Oftast behöver man förbli sängliggande i 2-3 dagar då symptomen sakta börjar försvinna. Rehabiliteringstiden är olika från person till person.

Behandling

Eftersom man får svårt att ens ta sig till toaletten själv och får svårt att få i sig tillräckligt med näring och vätska kan det vara aktuellt med ett par dagars sjukhusvistelse. Åksjuketabletter och i vissa fall kortisontabletter kan hjälpa till att lindra symptom och förkorta rehabiliteringstiden.

Sök i regel akut sjukvård tidigt om du misstänker att du fått virus på balansnerven.

Läs mer på förkylning.eu eller Skriv ut