Du är här: Förkylning » Förkylning Huskur

Förkylning Huskur

Vad kan man göra själv?

Ett klassiskt tips vad gäller egenvård av förkylning är att dricka extra mycket vatten. men det finns många saker man kan testa utöver det. Det man ska tänka på är att inga av de huskurer som brukar rekommenderas har någon vetenskapligt bevisad effekt. En huskur vid förkylning fungerar oftast olika bra för olika personer och det som hjälper mot symptomen för den ena kanske inte alls hjälper för någon annan

Vitlök

Vitlök i olika former kan hjälpa, speciellt om man äter den i ett tidigt stadium. Helst skall vitlöken vara rå och ätas direkt när man känner de första symptomen.

Ett tips är att skära ett par vitlökar i lagom stora bitar, hålla för näsan och svälja ner en och en med lite vatten. En nödvändighet är att efteråt dricka ett glas stark saft eller liknande för att maskera smaken.

Vitamin

Att äta mycket frukt för att få i sig C-vitamin sägs hjälpa mot förkylning, men nya rön säger faktiskt att D-vitamin är det mest effektiva för att snabbare bli kvitt förkylningen. Genom att vara mycket ute i solen bildas naturligt D-vitamin i huden från kolesterol. Nya forskarrapporter visar på att vi faktiskt inte är gjorda för att endast vara inomhus och att immunförsvaret försvagas vid brist på solsken.

För den som är förkyld och inte vill vara ute så mycket om det är kallt så kan man även få i sig vitamin D från maten. I mjölk och andra mejeriprodukter, fet fisk, äggula och lever finns vitamin D3. Observera att vitamin D ej finns i lätt/mellanmjölk då D är löst i fettet i mjölken, vilket man vid tillverkningen tar bort vid tillverkningen av just lätt/mellanmjölk.

Ingefära

Ingen direkt effekt på förkylningen har kunnat visas på vid intag av ingefära, men en sak är säker – det lindrar symptomen. Koka upp tevatten och slå över en centimeter riven ingefära, lite honung och citronskal i en temugg. Alternativt kan man också lägga i en tepåse grönt te eller liknande för att få lite mer smak på det hela.

Vissa föredrar att istället äta ingefäran i bitar och detta fungerar ju såklart också. Kom ihåg att skala ingefäran hur du än intar den!

Koksalt

För att lindra en öm hals och få en frisk och fräsch känsla kan man göra en lösning på vanligt koksalt och vatten som man sedan gurglar munnen  och svalget med. Koka upp en mugg vatten och tillsätt två matskedar salt. Rör om så det löser sig och låt kallna. Gurgla sedan med lösningen – svälg inte, utan spotta ut lösningen!

Whiskey

Många tänker säkert på lite whiskey när man hör ordet huskur i samband med förkylning. Gör inte det! All form av alkohol försämrar immunförsvarets funktion och tillåter förkylningen fortgå längre. Det kan kännas bra och värmande för halsen med whiskey men det finns mycket bättre huskurer som inte på köpet sätter ner immunförsvarets funktion.

Läs mer på förkylning.eu eller Skriv ut